Uusien potilastietojärjestelmien valmisteluprosessia tulee jatkaa neljän maakunnan yhteistyönä


 

Suomen modernein sairaala Nova palvelee meitä 275.000 keskisuomalaista. Toimintaa on hankaloittanut  vanhat IT- järjestelmät joita ei ole uusinvestointiin liittyvän monivuotisen valmisteluprosessin aikana päivitetty.  Ilman uuden sukupolven tekoälytuettuja digitaalisia   potilastietojärjestelmiä  ei ole mahdollista toteuttaa uuden SOTE-lain mukaista perusterveydenhoidon,  erikoissairaanhoidon, sosiaalihuollon sekä pelastustoimen  yhdistämistä.

Modernit ICT-järjestelmät  mahdollistavat 10.000 ammattilaisen  saumattoman työskentelyn ja nykyistä paremmat palvelut.  Kymmenien  vanhentuneiden  järjestelmien tilapäinen virittely tulee uusinvestointia kalliimmaksi. Sen lisäksi on edessä SOTE -lain mukaisen uuden sukupoven järjestelmien hankita. Asiantuntijoiden mukaan lisäkulut olisivat vähintään 150  miljoonaa euroa.

Mielestäni vuodesta 2018 alkaen valmisteltua neljän maakunnan (KSSHP, ESSOTE, SiunSote, VPHP) yhteistä asiakas- ja potilastietojärjestelmäuudistushanketta  tulee jatkaa  ilman kalliita välivaiheita.  Investointi on kilpailutettu, valtion varoista maksettavat kustannukset tiedetään, neljän maakunnaan yhteistyöverkostolla on yhteinen intressi,  aikataulu on tiedossa  ja lähes 10%   työstä on jo tehty.

Jyväskylästä tulisi yksi SOTE-IT:n kehityskeskus, kaupunkiin sijoittuisi globaaleilla markkinoilla toimivia kansanvälisiä yrityksiä ja syntyisi yli 300 uutta pysyvää työpaikkaa.

STM on  pitänyt hanketta hyvin tärkeänä ja STMllä on jaossa runsaasti rahoitusta vuosina 2022-24 toteutettaville terveydenhuollon digitalisaatiota edistäviin hankkeisiin. Juuri tästä hankinnassa on kyse.

Puhaltakaamme asiassa  yhteen hiileen.  Aloitetaan uusi vuosi yhteistyön merkeissä.  

Pekka Neittaanmäki

Professori  tietotekniikka

Jyväskylän yliopisto

Unesco  Chair,  digitaaliset  palvelualustat  terveydenhoidossa  ja koulutuksessa

pneittaanmaki@gmail.com

040-5507005

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tekoäly keskeiseksi osaksi sosiaali- ja terveydenhoitoa ja kansalaisten arkea

Yhteiskunnan digimurros

Tavoitteeni hyvinvointialueen toiminnassa ja kehittämisessä