Kuluttajille avattava ruuan ja sähkön kuluttajahintojen muodostuminen QR koodin avulla

 

 

Suomen maatalous  käy selviytymistaistelua. Lähikuukaudet ja vuodet  ratkaisevat Suomen ruokahuollon kotimaisuusasteen.  Maatalouden tuotantokulut ovat nousseet ostorehun ja lannoitteiden osalta  kaksinkertaisiksi  ja energian osalta  jopa kolminkertaisiksi.

 

Tuottajahintojen korotuksilla on katettu noin 2/3  syntyneistä kuluista. Loppuosasta  on vastannut tuottaja. Talkoisiin tulee osallistua myös jatkotuotantoketju ja  vähittäiskauppa.  

 

Alkutuotannon hinta tulee määritellä kulujen mukaan. Näin toimitaan muillakin tuotannon aloilla. On kohtuutonta  että  maatalous on tässä poikkeus. Suomalaisen maatalouden alas ajaminen ei ole johtaa moniin ennalta arvaamattomiin vaikeuksiin.       

 

Kuluttajat ovat valmiita maksamaan muiden tuotteiden tapaan kustannuksia vastaavan hinnan. Ruuan kuluttajahintojen muodostuminen pitää avata kukuttajille.

 

Jokaisessa ruokatuotteissa  tulisi olla  esim QR-koodi josta ilmenisi kyseisen tuotteen hinnan  muodostuminen prosentteina josta ilmenisi mm  raaka-aineiden, jatkojalostuksen, logistiikan ja  vähittäiskaupan osuudet.

 

Kuluttaja näkisi mistä puuttuva 1/3 alkutuotannon lisäkuista voitaisiin  arvoketjussa helpoimmin hoitaa.

 

QR-  koodi pitäisi olla mukana myös sähkölaskussa. Siitä ilmenisi laskun loppuhinnan koostuminen.

   

Pekka  Neittaanmäki

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomen yliopistot 2022

Tohtoreita enemmän yrityksiin ja johtopaikoille