Kuluttajille avattava ruuan ja sähkön kuluttajahintojen muodostuminen QR koodin avulla
Suomen maatalous käy selviytymistaistelua. Lähikuukaudet ja vuodet ratkaisevat Suomen ruokahuollon kotimaisuusasteen. Maatalouden tuotantokulut ovat nousseet ostorehun ja lannoitteiden osalta kaksinkertaisiksi ja energian osalta jopa kolminkertaisiksi.
Tuottajahintojen korotuksilla on katettu noin 2/3
syntyneistä kuluista. Loppuosasta on vastannut tuottaja. Talkoisiin tulee
osallistua myös jatkotuotantoketju ja vähittäiskauppa.
Alkutuotannon hinta tulee määritellä kulujen mukaan. Näin
toimitaan muillakin tuotannon aloilla. On kohtuutonta että
maatalous on tässä poikkeus. Suomalaisen maatalouden alas ajaminen ei ole
johtaa moniin ennalta arvaamattomiin
vaikeuksiin.
Kuluttajat ovat valmiita maksamaan muiden tuotteiden tapaan
kustannuksia vastaavan hinnan. Ruuan kuluttajahintojen muodostuminen pitää
avata kukuttajille.
Jokaisessa ruokatuotteissa tulisi olla esim
QR-koodi josta ilmenisi kyseisen tuotteen hinnan muodostuminen
prosentteina josta ilmenisi mm raaka-aineiden, jatkojalostuksen,
logistiikan ja vähittäiskaupan osuudet.
Kuluttaja näkisi mistä puuttuva 1/3 alkutuotannon lisäkuista
voitaisiin arvoketjussa helpoimmin hoitaa.
QR- koodi pitäisi olla mukana myös sähkölaskussa. Siitä
ilmenisi laskun loppuhinnan koostuminen.
Pekka
Neittaanmäki
Kommentit
Lähetä kommentti